preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Meje" Split

Login
Tražilica
 

60 godina škole

Virtualna knjižnica

Virtualna knjižnica
OŠ Meje

Korisni linkovi

Školski list PB-a

 

Priloženi dokumenti:
Produzenko web.pdf
Produzenko 2.pdf

CARNET
29.11.2021. 09:39
Posjetite Učionicu budućnosti u sklopu izložbe Predmet: Hrvatski
Od 1. do 8. prosinca 2021. godine u Galeriji Klovićevi dvori održavat će se Učionica budućnosti na kojoj će se odvijati radionice za učenike i nastavnike. Na radionicama će se ... The post Posjetite Učionicu budućnosti u sklopu izložbe Predmet: Hrvatski appeared first on CARNET .

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Sigurno na internetu

Arhiva vijesti

Arhivu objavljenih vijesti možete pronaći po godinama na poveznicama:

20202019201820172016

20152014201320122011

Static HTML
vijesti
Radionice
Damir Roki / datum: 3. 10. 2021. 13:01

Cjelogodišnje radionice tehničkih aktivnosti

 

Radionice će se provoditi u prostorijama ZTK grada Splita (Varaždinska 53) od 20. rujna 2021. do 11. lipnja 2022., obuhvaćat će nekoliko područja tehničke kulture (robotika, automatika i programiranje, informatika i modelarstvo), a namijenjene su svim zainteresiranim učenicima od drugog do osmog razreda osnovne škole.

Sve radionice će se provoditi po dva sata tjedno (ukupno 64 školska sata). Kurikulum radionica je unaprijed osmišljen s ciljem poticanja kreativnosti, razvijanja vještina i kompetencija u daljnjem obrazovanju, afiniteta prema tehničkim djelatnostima te kao dodatan izvor formalnog, neformalnog i informalnog obrazovanja, dok je sam program  podložan stalnim promjenama ovisno o učeničkim ambicijama, sposobnostima i interesima.


[OPŠIRNIJE]Zajednica tehničke kulture- Split
Damir Roki / datum: 3. 10. 2021. 12:00

Zajednica tehničke kulture- Split

Zajednica tehničke kulture grada Splita (ZTK grada Splita) je tijelo koje provodi programe javnih potreba u tehničkoj kulturi, a s ciljem razvoja i promocije tehničke kulture na području grada Splita. ZTK grada Splita trenutno okuplja 18 udruga. Te udruge djeluju u 12 ogranaka tehničkih djelatnosti: astronomija, robotika, inovatorstvo, aerotehnika, ronilaštvo, modelarstvo, jedriličarstvo, fotografija, film, radioamaterizam, te biomehanika i automatika.

 

ZTK grada Splita organizira predavanja, natjecanja, smotre i izložbe koje služe za promociju tehničke kulture i rada udruga. Zajednica tehničke kulture grada Splita svoj rad temelji na edukaciji djece i mladih provedbom brojnih radionica u svom matičnom prostoru, u Splitu, u Varaždinskoj 53. Osim u prostorijama same ZTK grada Splita, aktivnosti se održavaju i na raznim drugim mjestima, u različitim uvjetima, s različitom populacijom, s različitiom opremom i na različite načine. Kroz svoj dugogodišnji vijek, ZTK grada Splita je pratila razvoj tehnike, tehnologije i raznih znanosti. Ona omogućuje kvalitetno provođenje slobodnog vremena, profesionalnu orijentaciju, izvannastavno obrazovanje i osposobljavanje, kao i stjecanje posebnih, specifičnih vještina.

Danas ZTK grada Splita kroz svoje programe osobitu pozornost posvećuje izvanškolskom i izvannastavnom odgoju i obrazovanju djece i mladih, kao i popularizaciji tehničke kulture. U izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima djece i mladih od predškolske, osnovnoškolske, srednjoškolske do studentske dobi, praktičnom primjenom znanja razvijaju se njihove motoričke sposobnosti, samostalnost, kreativnost, odgovornost, kritičko promišljanje i promatranje, te ih se usmjerava na odabir proizvodnih i strukovnih zanimanja, razvoj stvaralaštva i inovacija.

Ciljevi ovih aktivnosti su popularizacija raznovrsnih tehničkih disciplina namijenjenih učenicima osnovnih škola, edukacija mladih, poticanje kreativnog stvaralaštva, razvijanje tehničkih vještina, motorike i timskog rada, te poticanje i širenje suradnje s matičnim udrugama.

Edukacija i odgoj u slobodno vrijeme jedan je od najvažnijih zadataka suvremenog društva. Slobodno vrijeme je ono vrijeme u kojem je pojedinac oslobođen obveza prema obitelji, školi, poslu i široj zajednici, a koje je namijenjeno aktivnostima. Te aktivnosti odlikuje dobrovoljnost sudjelovanja i interesantnost, pa u njima pojedinac zadovoljava vlastite sklonosti i razvija sposobnosti. Takva ciljeve nastoji realizirati i ZTK grada Splita. ZTK grada Splita posebnu pažnju posvećuje darovitoj djeci i mladima, a odgojno-obrazovni učinci su značajni budući da motivacija za rad proizlazi iz slobodne volje i kreativnosti pojedinca.

Udruge članice

ZTK grada Splita:

 1. AEROKLUB „SPLIT“ Teslina 27,Split
 2. AEROKLUB „VITAR“ Trstenik 15, Split
 3. ZVJEZDANO SELO MOSOR – Znanost, kultura, umjetnost Šimićeva 50, Split
 4. DALMATINSKI INOVATORI TESLA (DALMIT) Šimićeva 44, Split
 5. DRUŠTVO INOVATORA DIATUSPoljička cesta 31, Split
 6. DRUŠTVO PEDAGOGASPLIT Varaždinska 53, Split
 7. FOTO KLUB „SPLIT“ Marmontova 5, Split
 8. JEDRILIČARSKI KLUB „ZENTA“ Cvjetna 1, Split
 9. KINO KLUB „SPLIT“ Ulica Slobode 28, Split
 10. RADIO KLUB „MARJAN“ Držićeva 2,Split
 11. RONILAČKI KLUB „NAUTILIS“ Kroz Smrdečac 11,Split
 12. UDRUGA ZA AUTOMATIKU I BIOMEHANIKUSPLIT - FESB R. Boškovića bb, Split
 13. UDRUGA MLADI ROBOTIČARI Varaždinska 53, Split
 14. UDRUGA ZA ROBOTIKU SPLIT - FESB R.Boškovića bb, Split
 15. DRUŠTVO ZA UFOLOŠKA I ASTROARHEOLOŠKA PROUČAVANJA POLARIS Šimićeva 50, Split
 16. RONILAČKO EKOLOŠKI KLUB HVIDR-a Meštrovićevo šetalište 43/6, Split
 17. UDRUGA ZA ROBOTIKU INOVATIC Požeška 9, Split

[OPŠIRNIJE]TEHNIČKA KULTURA
Damir Roki / datum: 2. 10. 2021. 08:38

Tehnička kultura učenike uvodi u svijet tehnike i omogućava razumijevanje tehničkoga okružja čovjeka. Razumijevanje tehnike uključuje poznavanje dobrobiti i mogućih opasnosti za čovjeka i okoliš, odgovornu i kritičku primjenu te aktivno sudjelovanje u kreativnome razvoju tehnike.

Tehnička kultura ima važnu odgojnu sastavnicu jer razvija pozitivan stav učenika prema radu i djeluje na razvoj osobnosti svakoga učenika. Također, razvija socijalne vještine za rad u skupini te djeluje na razvoj suradničkoga učenja. U konačnici uvjetuje razvoj organizacijskih sposobnosti za uspješno izvođenje radnoga procesa.

Upoznavanjem tehničkih tvorevina produbljuje se jezik i razumijevanje teorijskih sadržaja prirodnih i drugih znanosti te omogućuje primjena znanja. Upravo su prirodne zakonitosti, o kojima se učenike poučava različitim nastavnim predmetima, često u temeljima djelovanja tehnike.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju