preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Meje" Split

Login
Tražilica
Adventski kalendar

eTwinning škola

60 godina škole

Virtualna knjižnica

Virtualna knjižnica
OŠ Meje

Korisni linkovi

Školski list PB-a

 

Priloženi dokumenti:
Produzenko web.pdf
Produzenko 2.pdf

CARNET
03.12.2021. 16:41
Uspješno provedena NATO međunarodna kibernetička vježba – Cyber Coalition 2021
Najveća NATO vježba u području kibernetičke obrane ,,Cyber Coalition 2021" provedena je, u organizaciji Savezničkog zapovjedništva za transformacije (ACT), od 29. studenoga do 3. prosinca 2021. godine na više desetaka lokacija u zemljama ... The post Uspješno provedena NATO međunarodna kibernetička vježba – Cyber Coalition 2021 appeared first on CARNET .

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Sigurno na internetu

Arhiva vijesti

Arhivu objavljenih vijesti možete pronaći po godinama na poveznicama:

20202019201820172016

20152014201320122011

Srce veliko k'o Vodotoranj
Ivana Hrga / datum: 25. 11. 2021. 18:54

Zbog pandemije virusa covid-19 obustavila su se sva učenička putovanja I ekskurzije pa tako i posjet herojskom gradu Vukovaru koji su prošlogodišnji osmaši četiri godine željno iščekivali. I sadašnji osmaši, bojim se, neće biti bolje sreće. Ali za sve koji će možda privatno putovati u Vukovar, predlažem da obavezno posjete Vukovarski vodotoranj - simbol junačkog otpora vukovarskih građana i branitelja koji je postao i simbol pobjede u Domovinskom ratu i simbol hrvatskog zajedništva. Vodotoranj je obnovljen 2020. godine, jednim dijelom i uz pomoć donacija građana koji su htjeli utkati i djelić sebe u Vodotoranj. A Vukovar to pamti. I vratio je svima. Svi su donatori popisani na ploči postavljenoj na vidikovcu. Pa se tako nalazi i ime naše škole na toj ploči. A kad to vidite, vjerujte mi na riječ, srce će vam narasti veliko k'o Vodotoranj.

FOTOGALERIJA 

 

 


[OPŠIRNIJE]Školski projekt "Škola nekad i danas"
Ivana Hrga / datum: 28. 5. 2021. 07:43

Dragi naši učenici, dragi roditelji, bivši učenici i svi prijatelji naše škole!

Ove godine obilježavamo 60 godina rada OŠ Meje te smo tim povodom proveli školski projekt u kojem su učenici istraživali život naše škole nekada i danas. Zadatak je bio da učenici razgovaraju sa svojim mamama, tatama, bakama, djedovima, tetkama... koji su nekada bili učenici naše škole i tako usporede đačka iskustva iz prošlih i ovih modernih vremena. Projekt su osmislile Ivana Hrga, učiteljica povijesti i Sanja Mamić, knjižničarka.

Učenici su prikupili vrijedna svjedočanstva, zanimljive priče i mnogo prekrasnih fotografija koje govore tisuću riječi.

Posebna sjećanja izazivaju crno bijele fotografije iz školske arhive. Zajedno sa isječcima iz intervjua pričaju posebnu priču u DIGITALNOJ KNJIZI, a svi intervjui u cijelosti prikačeni su na DIGITALNOM PANOU (padletu).   

Razgovori otkrivaju osobne priče i bude mnoštvo emocija. Izdvojite vrijeme i pročitajte ih. Iskustva su različita no svi se u jednom slažu: "Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba!" 

Našoj školi želimo još mnogo sretnih godina, radosnog dječjeg osmijeha i zvonkog žamora koji će još mnogo godina odjekivati školskim hodnicima. Sretno!

 


[OPŠIRNIJE]Baština kao inspiracija
Ivana Hrga / datum: 16. 3. 2021. 22:12

U ovoj digitalnoj slikovnici objedinjeni su svi ukrasni i uporabni predmeti koje su vrijedni zadrugari u proteklih nekoliko godina izrađivali. Inspiraciju za ukrašavanje raznih predmeta pronašli smo u ranosrednjovjekovnoj hrvatskoj umjetnosti. Tako su naušnice, jastučnice, šalice za čaj, vrećice lavande... ukrašene prekrasnim ornamentima poput pletera, cvjetova, ptica i slično. Na ovaj način želimo promovirati taj dio hrvatske povijesti i kulture i pokazati svu ljepotu i raskoš predromaničke kulture u Hrvatskoj.

BAŠTINA KAO INSPIRACIJA - DIGITALNA SLIKOVNICA


[OPŠIRNIJE]Županijsko natjecanje iz povijesti
Ivana Hrga / datum: 14. 3. 2021. 15:44

Dana 12. 03. u OŠ Visoka održalo se Županijsko natjecanje iz povijesti na koje su se plasirala i dva učenika naše škole. To su Toni Lučić i Lovre Vuletić, oba iz VIII.b razreda. Oni su se za ovo natjecanje marljivo pripremala pod mentorstvom učiteljice Povijesti Ivane Hrga. U sjajnoj konkurenciji među 82 natjecatelja postigli su vrlo dobar rezultat (Lovre 17. mjesto, a Toni 18. mjesto). Obojica su sa sličnim rezultatom riješili test (64% tj. 65% točno riješenog testa) te im ovim putem čestitamo!


[OPŠIRNIJE]Sudbina Anne Frank - školski projekt
Ivana Hrga / datum: 4. 2. 2021. 22:56

Početkom drugog polugodišta učenici viših razreda naše škole vrlo aktivno su sudjelovali u školskom projektu povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, unatoč tome što se tog tjedna nastava održavala na daljinu. Ove godine zajednička tema svim učenicima bila je sudbina Anne Frank, a tema se obrađivala  slojevito i sukladno uzrastu učenika. 

Projekt su osmislile i koordinirale Ana Ostojić, Marijana Zaro i Ivana Hrga. U projekt su uključeni učitelji Povijesti, Hrvatskog jezika, Likovne i Glazbene kulture kao i svi razrednici. Učenici su tijekom cijelog tjedna od 25. do 29. siječnja na nastavi slušali o povijesnim okolnostima i događajima iz toga razdoblja, o antisemitizmu i sudbini Židova, a osobito o tragičnoj sudbini obitelji Frank. Čitali su isječke iz Anninog dnevnika, a potom su i sami zapisivali svoje misli, potaknuti svime što su čuli. Njihove misli i razmišljanja možete pročitati u digitalnoj knjizi nastaloj kao rezultat projekta.

 

 


[OPŠIRNIJE]Trk u Muzej - trk po Muzeju
Ivana Hrga / datum: 9. 12. 2020. 18:26

Ni korona, a ni kiša, nije nas spriječila da nastavnu jedinicu o hrvatskoj ranosrednjovjekovnoj kulturi obradimo u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, a ne u učionici. I to metodom "obrnute učionice".

Više o posjetu pročitajte pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]Novi državni praznik - Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje
Ivana Hrga / datum: 17. 11. 2020. 23:01

Od ove godine imamo novi državni praznik - Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

 


[OPŠIRNIJE]Učenički radovi nastali tijekom nastave na daljinu
Ivana Hrga / datum: 9. 6. 2020. 21:00

Od ožujka 2020. cijela se Hrvatska našla u jednom novom izazovu, kako spriječiti širenje bolesti izazvane virusom COVID 19. Stoga je odlučeno da će se nastava odvijati na daljinu; i učenici i učitelji radit će od kuće. Preko noći su se otvorile virtualne učionice u kojima se učenici prema svom rasporedu dobivali zadaće iz svakog predmeta.


[OPŠIRNIJE]Dan sjećanja na žrtve holokausta
Ivana Hrga / datum: 3. 2. 2020. 21:46

U tjednu od ponedjeljka  27. siječnja do petka 31. siječnja u školi se obilježavao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Na sam 27. siječnja održavala se projektna nastava. Naime, svi učenici predmetne nastave pogledali su jedan odabrani film s temom holokausta, primjeren njihovom uzrastu.

 


[OPŠIRNIJE]Pisma Starog istoka - školski projekt
Ivana Hrga / datum: 18. 12. 2019. 18:58

Ove školske godine petaši su započeli učiti povijest prema novom kurikulumu koji podrazumijeva i nešto drugačijii pristup nastavi i drugačije metode rada. Premda rad u skupinama i kreativno učenje za učenike nije novost, ipak takav rad izaziva najveću motiviranost i uključenost učenika u nastavni proces. Osobito kreativni učenici su bili dok su sudjelovali u ovom projektu i istraživali o pismima Starog istoka. Opis zadatka što učenici  trebaju raditi, s naznačenim ishodima predmeta povijest i međupredmetnih tema te njihove konačne rezultate rada možete pogledati u priloženim datotekama.


[OPŠIRNIJE]Posjet kraljevskom gradu Kninu, Otavicama i Vrlici
Ivana Hrga / datum: 28. 9. 2019. 22:30

U petak, 27. rujna, svi učenici viših razreda posjetili su  kraljevski grad Knin, Otavice i Vrliku. Bila je to jedna vrlo bogata izvanučionička nastava gdje su u izvornoj stvarnosti naučili mnogo o povijesti Kninske tvrđave, posjetili Muzej Domovinskog rata i Etnografski muzej u tvrđavi i tako prošili svoja znanja. U Otavicama su posjetili Mauzolej Ivana Meštrovića, a u u Vrlici straohrvatsku crkvu sv. Spasa iz 9. stoljeća, izvor rijeke Cetine i slikovitu Česmu koja je inspirirala Milana Begovića za libreto naše najpoznatije oper "Ero s onoga svijeta". U slikovitom okružju Česme učenici su se još malo poigrali nakon čega smo se uputili kući.


[OPŠIRNIJE]Terenska nastava u Šibeniku i Primoštenu
Ivana Hrga / datum: 13. 6. 2019. 12:11

U utorak, 11. lipnja 2019. učenici šestih razreda odradili su posljednju ovogodišnju terensku nastavu. Posjetili su staru povijesnu jezgru Šibenika te na licu mjesta vidjeli najpoznatije znamenitosti o kojima su učili iz povijesti. Potom su posjetili Primošten gdje su se i okupali i time najavili skorašnje praznike i početak ljetnih radosti.


[OPŠIRNIJE]General Ademi gost u našoj školi
Ivana Hrga / datum: 10. 6. 2019. 22:56

Rahim Ademi djed je naše učenice Vanje i bio je gost u našoj školi gdje je osmašima održao zanimljivo predavanje o Domovinskom ratu. Pobliže nas je upoznao s detaljima obrane Šibenika u Rujanskom ratu što je bilo presudno za obranu cijele Dalmacije kao i s detaljima najvažnije oslobodilačke operacije Oluje. Učenici su prepoznali u generalu i vojničku odvažnost i iskrenu toplu emociju te su ga na kraju dvosatnog predavanja nagradili velikim aplauzom.


[OPŠIRNIJE]Pametna ploča
Ivana Hrga / datum: 9. 2. 2019. 12:08

Učionica povijesti na početku drugog obrazovnog razdoblja dobila je pametnu ploču.Tako je i nastava povijesti obogaćena raznim interaktivnim sadržajima s ciljem što veće uključenosti učenika u nastavni proces pa tako i postizanja što boljih rezultata. Učenike jako veseli ponavljanje gradiva kroz razne igre spajanja parova, milijunaša, memori igre i slično. Zabavlja ih i čarobna olovka i drugi alati koje pruža ova ploča. Ploča nam pruža malo više zabave u nastavi, al sve ostalo, učenje  i redovit rad, na vama je, dragi učenici.


[OPŠIRNIJE]Tragovima prošlosti u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika
Ivana Hrga / datum: 8. 12. 2018. 22:36

Svake školske godine šestaši lekciju "Hrvatska kultura u ranom srednjem vijeku" obrađuju u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika. Umjesto da u udžbeniku gledaju slike, oni razgledaju stvarne spomenike: Višeslavovu krstionicu, sarkofag kraljice Jelene, kamene ulomke s natpisima kneza Branimira i Trpimira i brojne druge spomenike. Ono što ovaj posjet muzeju čini još zanimljivijim je da učenici sami istražuju po muzeju, traže odgovore na unaprijed postavljene zadatke i tako još aktivnije  i pozornije proučavaju izložene predmete. Mnogi su zaključili da je ovakvo aktivno učenje i zabavnije i učinkovitije.


[OPŠIRNIJE]Posjet povijesnim gradovima Ninu i Zadru
Ivana Hrga / datum: 15. 10. 2018. 20:52

U ponedjeljak 24. rujna 2018. za sve učenike od 4. do 8. razreda organizirana je vrlo sadržajna terenska nastava. Plan je bio posjetiti Nin i Pag, no zbog lošeg vremena plan se donekle promjenio pa su šestaši u pratnji svojih razrednica i vjeroučiteljice prvo posjetili Nin, a potom su se, umjesto na Pag, uputili u Zadar.


[OPŠIRNIJE]O Dioklecijanu kreativno, da kreativnije ne može bit!
Ivana Hrga / datum: 4. 6. 2018. 13:56

Koliko učenici mogu biti kreativni, vidjet ćete kada pogledate ove kratke filmove na temu Dioklecijana i Dioklecijenove palače.

Naime, najčešće djeci zadamo zadatak da izrade plakat ili Power Point prezentaciju na određenu temu i uvijek bude odista prekrasnih radova. No ove godine ponudila sam učenicima i mogućnost izrade kratkog filma o Dioklecijanu i palači. To je svakako mnogo složeniji zadatak i zahtijeva više vremena i vještina, no rezultat je spektakularan. Na nastavi povijesti detaljno smo obradili temu, a potom sam predložila ideje i dala poneke savjete, al sve ostalo prepustila sam učenicima da izraze svoju kreativnost. I nadmašili su sva moja očekivanja.

Pogledajte njihove uratke i uživajte!

https://www.youtube.com/watch?v=MTdOcT796A4&t=14s
https://www.youtube.com/watch?v=8kWgLrFVwBk 
https://www.youtube.com/watch?v=eAEmSGhRoMs 
https://www.youtube.com/watch?v=JrxHY4Fu2Dk 

 


[OPŠIRNIJE]Terenska nastava u Saloni i etno selu Stella Croatica
Ivana Hrga / datum: 16. 5. 2018. 21:20

Učenici petih razreda u pratnji svojih razrednica, učiteljice prirode i školske knjižničarke u četvrtak 10. svibnja odradili su vrlo sadržajnu terensku nastavu. Posjetili su staru Salonu i doznali kako se odvijao život u njoj, a potom etno-agro park Stella Croatica i doznali sve o vitaminima i zdravoj prehrani.

 


[OPŠIRNIJE]Izrada straničnika
Ivana Hrga / datum: 11. 12. 2017. 12:42

Članovi UZ "Agava" ove godine surađuju s Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika u jednom projektu te će do proljeća sudjelovati u nekoliko radionica. Inspirirani starohrvatskom baštinom prvu radionicu odradili smo u učionici s zadatkom izrade straničnika- bookmarkera. Sljedeće radionice održat će se u Muzeju, a svi radovi bit  če predstavljeni na izložbi  na Dan muzeja 18. svibnja. 

I učenici šestih razreda imali isti zadatak na nastavi povijesti. Straničnike su ukrašavali ukrasima starohrvatskih crkvica poput pletera, lišća, ptica, zmajeva i slično. Bili su vrlo nspirirani i nastali su prekrasni straničnici koje možete pogledati u fotogaleriji..

FOTOGALERIJA


[OPŠIRNIJE]Muzejska radionica
Ivana Hrga / datum: 15. 11. 2017. 19:19

Učenici šestih razreda lekciju o srednjovjekovnoj hrvatskoj kulturi odradili su, umjesto u učionici, u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika. Tu su mogli vidjeti, a i opipati, sve ono što je u udžbeniku prikazano samo na slikama: Višeslavovu krstionicu, sarkofag kraljice Jelene, djelove crkvenog kamenog namještaje, bogate grobne nalaze poput mačeva, ostruga, ženskog nakita, kadionice iz Vrlike...

Nakon obilaska postava, učenici su sudjelovali u likovnoj radionici koju im je organizirala muzejska pedagoginja Lada Laura. Dio bogate ornamentike prenijeli su na papir te tako obogatili svoj posjet Muzeju.

Zajedno s učenicima, u obilasku muzeja i u radionici sudjelovali su i studenti 5. godine povijesti koji u okviru nastave metodike dio metodičkih vježbi odrađuju u našoj školi.

FOTOGALERIJA


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan bijelog štapa
Ivana Hrga / datum: 16. 10. 2017. 19:11

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa koji se obilježava 15. listopada, učenike 5.b razreda posjetio je Ivan Bogdanović, slijepi profesor povijesti i filozofije.

 


[OPŠIRNIJE]Nastava povijesti u Memorijalnom centru "Nikola Tesla"
Ivana Hrga / datum: 11. 10. 2017. 21:32

Učenici viših razreda naše škole 5. listopada 2017. posjetili su Memorijalni centar "Nikola Tesla" u Smiljanu. Terenska nastava održala se u sklopu obolježavanja Dana neovisnoti, s ciljem da se učenici upoznaju s ljepotama naše Domovine.


[OPŠIRNIJE]OSMAŠI U VUKOVARU
Ivana Hrga / datum: 9. 2. 2017. 20:27

Učenici 8.a i 8.b razreda, u pratnji svojih razrednica Marijane Zaro i Ivane Hrga i školske knjižničarke Sanje Mamić, od 5. do 7. veljače sudjelovali su u projektu „Posjet osmih razreda Vukovaru“   koji provodi Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“. Cilj ovog dvodnevnog projekta je učenje o vrijednostima Domovinskog rata i uočavanje i vrednovanje uloge  Vukovara u obrani  domovine.


[OPŠIRNIJE]Nastava u muzeju
Ivana Hrga / datum: 30. 11. 2016. 20:17

Učenici šestih razreda u utorak su nastavu povijesti umjesto u razredu odradili u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika. 


[OPŠIRNIJE]Etno izložba
Ivana Hrga / datum: 30. 11. 2016. 18:36

Učenička zadruga "Agava" priredila je u atriju škole malu izložbu etno predmeta s ciljem da se kod učenika potakne interes i ljubav prema starim predmetima.


[OPŠIRNIJE]Terenska nastava povijesti u Sinju i Imotskom
Ivana Hrga / datum: 1. 11. 2016. 09:51

Krajem rujna učenici 8.a, 8.b i 5.b razreda u pratnji svojih razrednica i vjeroučiteljice posjetili su Sinj i Imotski gdje su održali višepredmetnu terensku nastavu.

 

 


[OPŠIRNIJE]Načini, postupci i elementi vrednovanja učenika u nastavi povijesti
Ivana Hrga / datum: 9. 10. 2016. 09:04

[OPŠIRNIJE]Ekskurzija sedmaša
Ivana Hrga / datum: 14. 6. 2016. 21:56

Učenici sedmih razreda od 6. do 10. lipnja išli su na školsku ekskurziju u Hrvatsko Zagorje.

U nastavku pročitajte izvješće s puta i pogledajte fotografije.


[OPŠIRNIJE]Posjet Galeriji Meštrović
Ivana Hrga / datum: 4. 2. 2016. 21:13

Ove srijede 7.b je umjesto klasičnog sata razrednog odjela odlučio izaći iz učionica te su sa svojom razrednicom i školskom knjižničarkom posjetiti Galeriju Meštrović.


[OPŠIRNIJE]Šestaši u MHAS-u
Ivana Hrga / datum: 27. 1. 2016. 13:21

Kao i svake godine, i ove su godine šestaši posjetili Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u pratnji učiteljice povijesti i školske knjižničarke. U  Muzeju su imali školski sat o materijalnoj i duhovnoj kulturi Hrvata u ranom srednjem vijeku...


[OPŠIRNIJE]Zašto volim karate
Ivana Hrga / datum: 21. 5. 2015. 20:05

Početkom drugog polugodišta VI.b dobio je novu učenicu. To je Petra Nuić koja je, osim što je odlična učenica, i odlična sportašica. Petra je, naime, izvrsna karatašica i u svom sportu postiže vrhunske rezultate. U zanimljivom tekstu pročitajte zašto Petra voli karate.


[OPŠIRNIJE]Šestaši u posjetu Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika
Ivana Hrga / datum: 8. 12. 2014. 10:00

Prošlog tjedna učenici šestih razreda u okviru nastave povijesti  posjetili su Muzej hrvatskih arheoloških spomenika. Nakon razgledavanja Muzeja sudjelovali su i u muzejskoj radionici gdje su u gipsanim pločama urezivali motive pletera. Više o ovoj izvanučioničkoj nastavi možete pročitati u sastavu učenice Katarine Dadić.


[OPŠIRNIJE]Posjet Povijesne grupe Etnografskom muzeju
Ivana Hrga / datum: 21. 11. 2014. 13:02

Krajem listopada  posjetili smo Etnografski muzej i sudjelovali u radionici „Kamene priče“. 

Slike


[OPŠIRNIJE]Naši novi prijatelji iz Njemačke
Ivana Hrga / datum: 16. 5. 2014. 12:42

Početkom svibnja naši učenici sudjelovali su u međunarodnom projektu učeničke razmjene. Naime, našu školu posjetili su učenici triju njemačkih škola iz Lindlara, malog  gradića iz okolice Koelna, koji su bili gosti u obiteljima naših učenika. Sedam dana izleta, radionica i intezivnog druženja rezultiralo je novim prijateljstvima i nezaboravnim uspomenama.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju